Kao što već verovatno i znate, Google-ov algoritam se često menjao kroz vreme, i svaka promena je manje ili više uticala na promenu rezultata u pretragama. Cilj je bio kako sprečiti spam i manipulaciju rezultatima, tako i omogućiti kvalitetnijim sajtovima da se bolje rangiraju, ali i prilagoditi same rezultate pojedincu koji pretražuje. Baš jedan takav update Google-ovog algoritma dogodio se 21.04.2015. godine.

Google je najavio da od spomenutog datuma rezultati pretraga sa mobilnih uređaja neće biti isti kao pre toga. Već dugo se šuškalo, da na rangiranje sajta utiče da li je sajt “mobile friendly” ali konačno smo od Google-a dobili zvaničnu potvrdu. U tome leži odgovor na pitanje zašto je izrada mobilnih Web prezentacija bitna i zašto vam je to potrebno osim zbog vizuelne pristupačnosti.

Mobile Friendly

U prevodu to znači da će Web prezentacije prilagođene za mobilne uređaje imati svojevrsnu prednost pred ostalima koje to nemaju. Dakle ako niste prilagodili svoje Web prezentacije na mobilne uređaje, svakako je vreme da o tome razmislite. Promena u Googlovom alogritmu će biti na svim jezicima i Google kaže da će imati “značajan uticaj” na njihove rezultate pretrage. Ukoliko vas zanima kako vaš sajt izgleda kada mu se pristupi sa nekog od različitih uređaja, to možete proveriti na ovom sajtu.

Pitanje koje mnogi postavljaju je da li je bolje imati mobilnu verziju sajta, ili responsive dizajn.

U suštini, sa aspekta Google-a i vašeg rangiranja, svejedno je da li ćete imati mobilnu verziju ili će vaš sajt biti responsive. Ipak činjenica da je responsive dizajn prilagođen apsolutno svakoj veličini ekrana, kao i da u tom slučaju imate jednu verziju sajta, dok sa mobilnom verzijom imate dva, što sve čini skupljim i komplikovanijim, daje prednost responsive sajtovima u velikoj većini slučajeva.

Kao još jedan pokazatelj tog trenda vaši webmasteri odnosno oni koji su vam izradili Web prezentaciju su dobili poruku odnosno upozorenje preko alata Google Webmaster ukoliko vaša web prezentacija nije “mobile-friendly”, sajtovi koji se ne smatraju “mobile-friendly” će doživeti drastičan pad u rangiranju.

Stoga ukoliko imate web stranice koje su zastarele, i stalo vam je do vaše pozicije na Google obratite se u MPL Agency za redizajn vaše web stranice ili izrada mobilnih web prezentacija.